RECs Market Meeting 2016 groot succes

31 maart 2016

Zoals in onze vorige nieuwsbrief aangekondigd vond op 8 en 9 maart het congres van RECs International plaats in het Krasnapolsky Hotel te Amsterdam. Het congres was drukbezocht door spelers uit de environmental commodity en energiemarkten uit meer dan 40 landen. Als afronding van de eerste dag heeft Climex deelgenomen aan de paneldiscussie waarbij de actualiteiten van de dag, en in het bijzonder de rol van de grootverbruiker werden besproken.

RECs International, een non-profit organisatie die streeft naar een open pan-Europese markt voor hernieuwbare energie, had dit jaar één belangrijk thema: ‘Consumenten kiezen tegenwoordig bewust voor hernieuwbare energie’. Gedurende het congres werd de veranderende rol van de consument vanuit verschillende gezichtspunten belicht. Zo werd bijvoorbeeld gewezen op het veranderde gebruik van een GVO. Waar de GVO’s in het begin vooral instrumenten waren voor producenten om subsidies te kunnen claimen, worden de certificaten nu vooral gebruikt om consumenten inzicht te geven in de oorsprong van de energie die zij verbruiken.

RECs International is van mening dat er zou moeten worden gerapporteerd op basis van verbruiken in plaats van productie. Subsidies zouden aan consumenten van duurzame energie kunnen worden toegekend in plaats van aan de projecten. Dit zou o.a. de Europese harmonisatie van subsidiesystemen ten goede komen.

Gedurende het congres presenteerden verschillende multinationals hoe zij nieuwe inkoopmodellen hanteren om hun internationale duurzame energievoorziening te organiseren. Buiten Nederland wordt steeds vaker gewerkt met Corporate Power Purchase Agreements, energiecontracten rechtstreeks met opwekinstallaties. Ook energiebedrijven presenteerden hoe zij invulling willen geven aan deze manier van inkopen. Dat bevestigt opnieuw de visie van Climex dat de betrokkenheid van de grootverbruiker bij duurzame energieprojecten kan bijdragen aan de realisatie van de energietransitie.


Laatste nieuws

Discussie over duurzame energie-inkoop grootverbruikers heeft verkeerde focus

Nederlandse groene stroom is nog altijd schaarser dan we zouden willen, bleek onlangs weer uit onderzoek van SOMO en Greenpeace. Veel gemeenten in Nederland, grootverbruikers van energie, vergroenen hun grijze stroom met ‘foute’ buitenlandse garanties van oorsprong (‘GVO’s of groencertificaten’) stelden de onderzoekers in hun rapport ‘Kortsluiting op de markt voor groene energie’.

Lees verder ...

Wat bepaalt de duurzaamheid van een energieleverancier?

Het is inmiddels een terugkerend fenomeen: de ranglijsten die bepalen welk bedrijf de meest duurzame energieleverancier van Nederland is. En die ranglijsten leiden vaak tot veel discussie over wat nu precies duurzame en minder duurzame energieleveranciers zijn. De vraag is daarom: wat zijn nu de criteria om te bepalen hoe duurzaam een energieleverancier is. En zijn die criteria werkbaar?

Lees verder ...

Maak resultaten energiebesparing inzichtelijk

Om de gemaakte afspraken in het Energieakkoord te kunnen halen is meer energiebesparing noodzakelijk. Dat concludeerde het kabinet recentelijk in een debat met de Tweede kamer. Minister Henk Kamp van Economische Zaken geeft aan meer van de zakelijke markt te verwachten om energie te besparen. Hij houdt bedrijven daarbij aan de afspraken die zijn gemaakt in het Energieakkoord.

Lees verder ...