Nederlandse duurzaam opgewekte energie blijft schaars

2 januari 2016

In Nederland opgewekte duurzame elektriciteit blijft schaars, maar Climex ziet de vraag naar garanties van oorsprong (GVO’s) van Nederlandse installaties steeds meer toenemen. Bedrijven en overheden willen op die manier duurzame energieprojecten in Nederland steunen. Maar het aanbod van die Nederlandse GVO’s is beperkt en er is weinig transparantie in prijs en beschikbaarheid.

Minder dan een derde van alle GVO’s wordt vrij verhandeld. De rest wordt door leveranciers vanuit hun eigen productieparken gebruikt voor de verduurzaming van energie voor hun eigen klanten, zonder dat daarbij door efficiënte marktwerking een kostprijs wordt toegekend aan de GVO. De bijdrage aan de groei van duurzame energie in Nederland blijft daardoor nog beperkt.

Wel zijn er nieuwe kansen om een directe bijdrage aan projecten voor hernieuwbare energie te leveren door het inkoopproces anders in te richten. Daarin zal een belangrijk omslagpunt ontstaan waarbij de duurzame consument van Nederland een rol gaat spelen in nieuwe business modellen om zo ook bij te dragen aan de energietransitie.

 


Laatste nieuws

Verhuisbericht

Per 24 april verhuizen wij van ons kantoor in Amsterdam-Zuidoost naar ons nieuwe kantoor in Naarden Vesting. Ons nieuwe adres is: Bussummerstraat 3, 1411 PK te Naarden. Voor een routebeschrijving klik hier.

En per 11 mei zijn wij bereikbaar via ons nieuwe telefoonnummer 088-1052100. Tot die tijd blijven wij bereikbaar op onze huidige telefoonnummers.

Lees verder ...

Discussie over duurzame energie-inkoop grootverbruikers heeft verkeerde focus

Nederlandse groene stroom is nog altijd schaarser dan we zouden willen, bleek onlangs weer uit onderzoek van SOMO en Greenpeace. Veel gemeenten in Nederland, grootverbruikers van energie, vergroenen hun grijze stroom met ‘foute’ buitenlandse garanties van oorsprong (‘GVO’s of groencertificaten’) stelden de onderzoekers in hun rapport ‘Kortsluiting op de markt voor groene energie’.

Lees verder ...

Wat bepaalt de duurzaamheid van een energieleverancier?

Het is inmiddels een terugkerend fenomeen: de ranglijsten die bepalen welk bedrijf de meest duurzame energieleverancier van Nederland is. En die ranglijsten leiden vaak tot veel discussie over wat nu precies duurzame en minder duurzame energieleveranciers zijn. De vraag is daarom: wat zijn nu de criteria om te bepalen hoe duurzaam een energieleverancier is. En zijn die criteria werkbaar?

Lees verder ...